KOSMATI FRIZER >
< SONČNE OPEKLINE
05.08.2013 17:25 Starost: 6 yrs

DIROFILARIOZA


Bolezen Dirofilarioza je bolezen kanidov celega sveta. Povzročitelj je Dirofilaria immitis, prenašalci pa so komarji. Kjer je komarjev več, so primeri dirofilarije pogostejši- ličinke parazita lahko v komarju dozorevajo do infektivnega stadija, če je dnevna temperatura okolja nad 14 °. Bolezen je lahko dalj časa subklinična (brez opaznih kliničnih znakov) , nezdravljena, oz. zdravljena in pri močno okuženem pacientu pomeni močan riziko in lahko tudi smrt živali. Prav zaradi tega se na endemični (okuženih ) področjih priporoča preventiva v obliki dajanja spot on pripravkov (Stronghold ampule, s pripravkom selamectin), ponekod pa so na voljo tablete s pripravki milbemycin( Milbemax), ivermectin, moxidectin, ki se dajejo mesečno v sezoni komarjev. Če je žival stalno izpostavljena se sredstva dajejo enkrat mesečno dokler traja sezona komarjev, če gremo samo enkrat na okuženo območje pa nekaj dni prej ali v desetih dneh po prihodu domov, če nismo bili na ogroženem področje več kot en mesec.

Odrasle srčne gliste lahko najdemo v srcu in sosednjih krvnih žilah.

Razvojni krog srčne gliste: razvojni krog je dokaj kompleksen. Srčna glista potrebuje komarja kot vmesnega gostitelja, preden konča svoj razvojni krog.
- Komar se okuži, ko sesa kri gostitelja, v katerem so prisotne mikrofilarije- mikroskopsko velike, tanke in dolge embrije Dirofilarie immitis. Mikrofilarije se v komarju razvijejo do infektivnega larvalnega stadija (stopnja ličinke) in migrirajo znotraj komarja do njegovega sesalnega aparata in njegovih slinskih žlez. Ko komar naslednjič sesa kri, s pikom izloči tudi infektivne mikrofilarije, ki skozi gostiteljevo kožo prodrejo v kri.
- Pod gostiteljevo kožo in v mišičnem tkivu ličinke zorijo še 8-10 tednov, pri tem zrastejo do dolžine 2,5 cm , po tem po krvi pripotujejo do desnega dela pljuč in pljučne arterije, kjer dozorijo v odraslo obliko v 2 mesecih.
- Odrasle samice merijo 25-30 cm, samci so veliki približno dve tretjini te dolžine. Življenjska doba zajedalca je 2-5 let.
- Po približno 6-7 mesecih se odrasle oblike Dirofilarie immitis parijo in ležejo jajčeca, ki se izležejo v dolge in tanke mikrofilarije, ki vstopijo v krvni obtok. Mikrofilarije so v večjem številu v krvi prisotne ponoči, ko je tudi aktivnost komarjev večja.
- S pikom in sesanjem krvi se komar okuži in krog se lahko nadaljuje.

Kje je srčna glista prisotna? Področja Primorja, Istre, Dalmacije,...

Kako se bolezen širi? Ker prehod poteka preko prehodnega gostitelja, se bolezen ne prenaša direktno s psa na psa. Širjenje bolezni sovpada s sezono komarja, ki lahko ponekod traja tudi celo leto. Komar ugrizne psa tam, kjer je dlaka najtanjša.

Posledice srčne gliste: Ponavadi lahko traja tudi več let preden se pokažejo kakšni klinični znaki. Posledično je bolezen diagnosticirana pri psih starih med dve in osem let. Okužba je redka pri psih mlajših od enega leta starosti, ker mikrofiliarije potrebujejo 5-7 mesecev preden se razvijejo v odrasle živali po infekciji. Na žalost je velikokrat prepozno še preden se klinični znaki pokažejo. Psi ne kažejo znakov okužbe v 6 mesecev dolgem obdobju, ko Dirofilarije dozorevajo, v tem obdobju tudi z diagnostičnimi testi bolezni ne moremo diagnosticirati, ker v krvi ni krožečih mikrofilarij. Redko se potujoče ličinke "izgubijo" in končajo na neobičajnih mestih, kot so oko, možgani, arterije nog.
Manj kot 25 odraslih oblik v pasjem srcu ne povzroča nobenih simptomov, tako da okužen pes ne kaže znakov bolezni, s prisotnimi mikrofilarijami pa okužuje druge komarje. Če je v srcu in pljučni arteriji več kot 60 odraslih oblik, se začnejo težave v cirkulaciji, poškodbe jeter, ledvic, srca. Več kot 100 srčnih glist pa povzroči blokado cirkulacije in smrt. Seveda je odvisno tudi od velikosti živali.

Simptomi:
- Težave pri dihanju
- Suh kašelj
- Utrujenost
- Brezvoljnost
- Izguba teže
- Slaba dlaka

Odrasle srčne gliste: povzročajo bolezen z mašenjem srca in večjih krvnih žil, ki vodijo od srca. Z mašenjem glavnega ožilja je omejen dotok krvi do ostalih organov, še posebej dotok do pljuč, jeter in ledvic, zaradi česar organi ne delujejo več pravilno.
Najbolj pogosti znaki bolezni je šibek, suh kašelj, zadihanost, slabost,... Vsi ti znaki so najbolj opazni po naprezanju, ko lahko nekateri psi celo izgubijo zavest ali postanejo zmedeni. Veterinar lahko med poslušanjem s stetoskopom opazi nenavadne zvoke pluč in srca, pri naprednem obolenju se bolezen lahko kaže tudi kot zastajanje tekočine v predelu trebuha in nog. Pes lahko tudi izgublja težo in je anemičen.

Diagnoza: Krvni hitri test, ki je zasnovan na podlagi detekcije antigena, ki se sprošča iz reproduktivnega aparata samic Dirofilarije, je najpogostejša metoda, ostali krvni testi, UZ in RTG nam pri tem lahko pomagata.

Dirofilarioza pri mačkah: Medtem, ko so psi naravni gostitelji,so mačke atipičen gostitelj, zato se obliki dirofilarioze močno razlikujeta. Večina mikrofilarij ne dozori v odraslo obliko, zato je tipično število 2-5 odraslih črvov. Tudi življenjska doba odraslih je krajša in znaša 2-3 leta in večina infekcij pri mačkah ne proizvaja krožečih ličink.Pri mačkah je pogostejša taka infekcija, da ličinke zaidejo v druga netipična tkiva. Možna je seveda tudi okužba mačke, ki živi samo znotraj hiše, potreben je ugriz komarja, bolezen se ne prenaša z mačke na mačko. Najpogostejši znaki so kašlanje in pospešeno dihanje, izguba teže in bruhanje.

Kaj pa človek? Infekcija s pasjo dirofilarijo je izredno redka in navadno konča brez kliničnih znakov, ker ličinke srčne gliste poginejo kmalu po vstopu v človeško tkivo, kjer se obdajo z vezivnim tkivom kot tujkov granulom in se počasi razgradijo. Znana je oblika očesne in kožne dirofilarioze, toda to skoraj izključno povzroča Dirofilaria repens in ne pasja Dirofilaria immitis.

Če živite ali potujete na okužena območja, vam bo vaš veterinar svetoval pri izbiri preventivnega zdravila, ki preprečuje, da bi ličinke odrasle v odrasle gliste. Navodil glede dajanja preventivnega zdravila se morate točno držati.

Naš nasvet : Vemo, da so endemična področja dirofilarioze toplejši kraji z večjo stopnjo vlažnosti ozračja, kjer se posledično nahaja več komarjev,tako da svetujemo zaščito pred odhodom. Če smo kakšen mesečni odmerek spustili, oz. mesečni presledek med dvema odmerkoma prekoračili, bomo s takojšnjim dajanjem zdravila možnost razvoja odraslih oblik zmanjšali na najmanjšo možno mero. Spot on pripravka, kot sta Advantix (Bayer) in EXSpot (Shering Plough), ki sicer delujeta proti bolham in klopom, dokazano učinkovito delujeta kot repelenta za komarje, torej jih odganjata in na ta način varujeta pred piki komarjev, ne delujeta pa sistemsko na mikrofilarije.

 

Vir - slika: Lifelearn Inc.