DIROFILARIOZA >
< ODSTRANJEVANJE KLOPOV
20.06.2013 09:04 Starost: 6 yrs

SONČNE OPEKLINE


Hišni ljubljenčki so tako kot tudi ljudje podvrženi sončnim opeklinam, zato je potrebno, da smo previdni pri izpostavljanju sončnim žarkom. Posebno občutljivi so svetlo obarvani, kratkodlaki psi, ki imajo bolj svetlo , ponekod rožnato in golo kožo ( smrček, uhlji, notranji del stegen, dimlje, tačke, trebuščki ). Zaradi opeklin lahko trpijo tudi tisti kosmatinci, ki so dlako izgubili zaradi raznih alergij, gnojnega vlažnega vnetja kože, bolezni ali ostrižene dlake (npr. posledica kirurškega posega).

Znaki:
- pordela in na otip občutljiva koža
- izguba dlake
- pordel, zatečen smrček
- ponekod suha in razpokana koža

 

Pametno je izogibanje direktnemu soncu in pa uporaba zaščitne sončne kreme. Najboljša je kar sončna krema za dojenčke, ki ima močan zaščitni faktor in je narejena za občutljivo kožo. Svetujemo, da kremo dobro vtrete, saj se drugače nekaterim po okusu zelo dopade in jo poližejo, kar pa za kosmati želodček ni najbolje. Pred uporabo kreme se je najbolje prepričati tudi o njenih sestavinah, saj so nekatere komponente lahko toksične, če jih naši ljubljenci zaužijejo.

Na trgu so tudi že nekatere kreme, ki so narejene prav za naše kosmatince in ne vsebujejo zanje škodljivih snovi. Teh je pri nas sicer še bolj malo, jih pa brez težav najdemo preko spleta.

Pri nanašanju kreme ne smemo biti preskromni!

 

Kaj narediti, če je vaš kosmatinec že pretiraval na soncu in je rezultat premočnega sončenja opeklina?

- aloe vera je ena izmed najboljših rešitev za opekline. Za blaženje lahko uporabite gel ali kremo, ki vsebuje aloe vero

- nepozebnik ( Hamamelis, tudi čarobni orešek, čarodejni oreh, čudežna leska,...) Blaži vneto in prizadeto kožo

- kreme, ki vam jih prav za ta namen predpiše veterinar

 

Tudi naši kosmati ljubljenci so lahko preobčutljivi na sončne žarke, pa tudi kožni rak ni nič tujega pri njih, zato bodimo pozorni na tiste, ki se radi nastavljajo soncu, da jim lahko nudimo ustrezno zaščito. Pri temu vam lahko pomaga tudi vaš veterinar, zato se lahko po nasvet obrnete tudi nanj.