SONČNE OPEKLINE >
< UGODNOSTI V MESECU ZDRAVEGA NASMEHA
23.05.2013 21:19 Starost: 6 yrs

ODSTRANJEVANJE KLOPOV


Kako najlažje odstraniti klopa? To nas vsak dan povpraša veliko ljudi, ki imajo sami s tem težave, ali pa jih skrbi, da česa ne bi naredili narobe.

Veseli toplejšega vremena si z našim kosmatincem končno lahko spet privoščimo dolge izlete v naravi. Kljub zaščiti pa lahko domov prinesemo nepovabljenega gosta in zato bomo nekaj vrstic posvetili temu, kako kar najlažje in brez težav odstraniti klopa.

Za take primere je vedno najbolje imeti pri roki posebno pinceto za odstranjevanje klopov, s katero nežno primemo klopovo telo in nežno vrtimo v smeri urinega kazalca dokler klop ne popusti in ga tako lahko varno odstranimo. Nikoli ne hitimo in grobo ne vlečemo, kajti v temu primeru lahko odtrgamo del klopa, njegova glava pa še vedno ostane pritrjena in zatrgana na našemu kosmatincu. Z nekaj potrplenja se bo klopu "zvrtelo" in takrat ga bomo z lahkoto odstranili.

Celoten postopek naredite vašemu kosmatincu kar najbolj prijeten in neboleč, na koncu pa ga nikar ne pozabite nagraditi z malim posladkom. Če je potrebno, poprosite za pomoč družinskega člana, ki vam bo pomagal ljubljenčka pridržati.


Če pincete nimamo pri roki, ne rabimo skrbeti, le malo potrplenja in nekaj sekund več nam bo vzelo. S kazalcem ga zopet nežno vrtimo toliko časa, dokler ne popusti, zraven pa pazimo, da ostranimo celega klopa, in da glava ne ostane pritrjena.  Pri temu ne rabimo uporabljati nikakršnega olja, s katerim bi klopa "podmazali". Ko nepridiprava enkrat uspemo spraviti z našega kosmatinca ga odvrzimo tako, da kasneje ne bo prikorakal ponovno nazaj.

Če pa se nam slučajno zgodi, da se klop zatrga in glava ostane pritrjena je najbolje, da ostanemo mirni in se oglasimo pri veterinarju. Mesto, kjer se odtrgana glava nahaja lahko pordi in rahlo zateče, veterinar pa bo glavo nežno odstranil, za povrhu pa bo našemu ljubljenčku apliciral injekcijo antibiotika, in s tem preprečil morebitne infekcije.

Pripomočkov za odstranjevanje klopov je na trgu že kar nekaj. Najbolje si je vzeti malo časa ter pobrskati med izdelki, dokler ne najdemo nekaj, kar nam bo najbolj ustrezalo in povzročalo najmanj težav pri uporabi. Konec dober, vse dobro, še vedno pa ne pozabimo na preventivne izdelke proti klopom, da bodo sprehodi v naravi čim bolj prijetni in brez skrbi.