MIŠJA MRZLICA >
< VROČINA
02.07.2012 22:26 Starost: 7 yrs

NOVOROJENČKI NA TRISTOKOSMATIH


Veliko ljudi se ob pogledu na svoje kosmatince poigrava z misljijo "imeti mladičke". Male kepice so nadvse prisrčne in ljubke, ne smemo pa pozabiti, da predstavljajo za nas veliko odgovornost, neprespane ure in vložen trud.

Preden se odločimo in se zavestno spustimo v odločitev za novo leglo, se moramo doma pogovoriti in se ustrezno pripraviti. Če pred tem še nimamo izkušenj, je prav, da se že predčasno pozanimamo o poteku brejosti in kotitve, da smo lahko takrat, ko pride čas, mirni in pripravljeni na vse.

Prav je, da se pozanimamo, kaj nas čaka, si odgovorimo na vsa morebitna vprašanja, dobro pa je tudi, da se posvetujemo s svojim veterinarjem, da bo le ta z nami v pripravljenosti, če morda med kotitvijo naletimo na kakšne težave.
Če pride med kotenjem do kakšnih zapletov je najbolje, da pokličemo veterinarja, ki nam bo ustrezno svetoval, kako ukrepati. Velikokrat kosmatinke, bodoče mamice, poroda ne zmorejo opraviti same, takrat jim moramo pomagati s strokovno pomočjo veterinarji.

Prav je, da ne čakamo predolgo, če ima bodoča mamica težave, ker lahko s čakanjem škodujemo mladičkom. Zato je toliko bolj pomembno imeti dogovor z vašim veterinarjem, katerega lahko kadarkoli pokličete in skupaj aktivno sodelujeta pri novem rojstvu.

Če mamica poroda ne zmore opraviti sama, vse skupaj prevzame strokovna ekipa, ki na koncu opravi carski rez, ter tako pomaga na plano novim mladičkom.

Tak primer smo nazadnje imeli na kliniki Tristokosmatih, kjer smo sprejeli mlado mamico pasme višavski terier, kateri smo morali pomagati pri rojstvu njenega novega kosmatinčka, kateremu se ni prav nič mudilo. S carskim rezom je na svet pokukal njen edini mladiček,kateremu smo pomagali, da je uspešno zadihal in zajokal, nato pa je lepo počakal v našem udobnem inkubatorju, kjer je imel dovolj kisika in toplote, da se je pod budnim očesom naše ekipe počasi privadil na novi svet. Pri nas je ostal dokler oba z mamico nista bila dovolj pri močeh, da sta zapustila kliniko.   

 

 

 

 

 

 Po poročanju lastnika sta z mamico oba zdrava in dobro razpoložena, mladiček pa čaka na svoje nove ljubeče lastnike.

 


Pomembno je torej, da smo v stiku s svojim veterinarjem, ki nam bo ob pojavu težav lahko pomagal in nas usmerjal, da bo ves postopek rojstva potekal mirno in brez zapletov, ter kar je najbolj pomembno, čim manj stresno za bodočo mamico.